Jadłospis

Od 27 marca do 31 marca 2023 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

27.03.2023

 

ŚNIADANIE :

Mleko (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,b,7). Parówki z szynki z ketchupem. Herbata z cytryną słodzona miodem.

I DANIE:

Zupa pomidorowa z makaronem (1a,3,7,9). Jabłko

II DANIE:

Naleśniki z dodatkiem mąki kukurydzianej z serkiem waniliowym (1a,3,7) i musem brzoskwiniowym. Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

28.03.2023

ŚNIADANIE:

Musli owocowe na mleku (1a,b,e,7,8). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą z grillowanego morszczuka – wyrób własny, ogórkiem kiszonym i zieleniną (1a,b,3,4,7,10). Herbata owocowa. Mandarynka

I DANIE:

Zupa wiejska z makaronem (1a,3,7,9). Wafle ryżowe

II DANIE:

Eskalopki indycze w sosie serowym (1a,3,7). Ziemniaki puree (7). Sur z buraczków i jabłka. Kompot owocowy

Środa

 

29.03.2023

 

ŚNIADANIE:

Czekolada na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, szynką drobiową, sałatą mix, pomidorem i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa

I DANIE:

Zupa z soczewicy z kiełbaską i ziemniakami (9). Sok ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw – jabłko, marchew, cytryna

II DANIE:

Kopytka (1a,3) z sosem pieczarkowym (1a). Sur marchew z groszkiem duszona z masłem (7). Kompot owocowy

Czwartek

 

 

30.03.2023

ŚNIADANIE:

Kasza bulgur na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, serkiem wiejskim, ogórkiem zielonym i  rzodkiewką, szczypiorkiem (1a,c,7). Herbata malinowa.  Banan

I DANIE:

Zupa szparagowa z ziemniakami (7,9) . Deser mleczny  (7)

II DANIE:

Gulasz strogonow (1a). Kasza jęczmienna pęczak (1d). Sur z ogórka kiszonego, czerwonej cebulki i papryki. Kompot owocowy

Piątek

 

 

31.03.2023

ŚNIADANIE:

Ryż jaśminowy na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, schabem pieczonym – wyrób własny, sałatą, pomidorem, prażonymi pestkami słonecznika i zieleniną (1a,7). Herbata owocowa. Gruszka

I DANIE:

Zupa krupnik z ziemniakami i kaszą pęczak (1d,9). Koktajl z kefiru i wiśni (7)

II DANIE:

Filet z dorsza duszony w warzywach (1a,3,4,9). Ryż paraboliczny). Napój z galaretki brzoskwiniowej

 

 

OGRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru
Skip to content