Jadłospis

Od 07 października do 11 października 2024 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

07.10.2024

 

ŚNIADANIE :

Płatki owsiane na mleku (1e,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (7 zbóż) z masłem, pasztetem pieczonym, pomidorem, kiełkami i zieleniną (1a,b,3,7). Herbata z cytryną słodzona miodem.

I DANIE:

Zupa brokułowa z ziemniakami i kawałkami mięsa (7,9). Sok ze świeżo wyciskanych owoców – jabłko, pomarańcza, jarmuż

II DANIE.

Makaron świderki w sosie serowo – warzywnym (brokuł, kalafior, marchew) (1a,3,7). Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

08.10.2024

ŚNIADANIE:

Kluski lane na mleku (1a,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą z serka śmietankowego i marchewki, posypane pestkami słonecznika i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa. Banan

I DANIE:

Zupa fasolowa z ziemniakami (7,9). Bułka z masłem, białym serkiem kanapkowym i szczypiorkiem (1a,7)

II DANIE:

Kaszotto (kasza bulgur) z warzywami (marchew, cukinia, fasolka zielona, kalafior, groszek cukrowy) i mięsem drobiowym (1a). Kompot owocowy

Środa

 

 

09.10.2024

 

ŚNIADANIE:

Kaszka kuskus na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, pastą jajeczno – rybną, ogórkiem kiszonym i kiełkami (1a,c,3,4,7,10). Herbata cytrynowa.  Jabłko

I DANIE:

Zupa wiejska z makaronem, ziemniakami i pulpecikami mięsnymi (1a,3,7,9). Bruschetta – grzanka z pomidorem i mozzarellą (1a,7)

II DANIE:

Ryż z sosem serowo – jagodowym. Półmisek warzywny – papryka, marchew, i ogórek zielony z dipem jogurtowym (7). Kompot owocowy

Czwartek

 

 

10.10.2024

ŚNIADANIE:

Kasza manna na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, pastą z twarogu śmietankowego i szynki, pomidorem i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa. Melon

I DANIE:

Zupa sulferino z ziemniakami (7,9). Deser mleczny (7).

II DANIE:

Pieczone pałki z kurczaka. Ćwiartki z ziemniaków z pieca. Sałata, ogórek zielony, groszek konserwowy z sosem śmietanowym (7)

Piątek

 

 

11.10.2024

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, ogórkiem zielonym i zieleniną (1a,b,7). Herbata z owoców leśnych. Jabłko

I DANIE:

Zupa krupnik z kaszą pęczak i ziemniakami (1d,9), Chałka z rodzynkami własnego wyrobu (1a,7). Kakao (7)

II DANIE:

Bliny rybne (1a,3,4). Ziemniaki z koperkiem. Sur z marchewki i ogórka kiszonego w sosie musztardowym (10). Kompot owocowy

 

 

 

 

GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru
Skip to content