Jadłospis i opłaty

Odpłatność za pobyt dziecka w  przedszkolu prosimy przekazywać na następujące numery  kont bankowych:

1. Odpłatność za pobyt dziecka w przedszkolu (za godziny wykraczające poza podstawę programową wychowania przedszkolnego):  36 2030 0045 1110 0000 0193 0630

2. Odpłatność za wyżywienie:   78 2030 0045 1110 0000 0193 065

Od 26 lutego do 01 marca 2024 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

26.02.2024

 

ŚNIADANIE :

Mleko (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem (1a,b,7). Stół szwedzki: ser żółty (7), wędlina drobiowa, szynka wiejska, rzodkiewka, ogórek zielony, papryka, sałata i szczypiorek. Herbata z cytryną słodzona miodem.

I DANIE:

Barszcz czerwony z ziemniakami i fasolką (7,9). Jabłko zapiekane z kruszonką (1a,3)

II DANIE.

Makaron spaghetti (1a,3) z sosem bolognese (1a). Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

27.02.2024

ŚNIADANIE:

Płatki cynamonowe na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą jajeczną z tuńczykiem, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,b,3,4,7,10). Herbata owocowa. Banan

I DANIE:

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną (1a,7,9). Tosty z szynką i serem mozarella (1a,7)

II DANIE:

Kotlet krasnoludek z wątróbki drobiowej (1a,3). Ziemniaki puree (7). Sur z kiszonej kapusty z marchewką. Kompot owocowy

Środa

 

 

28.02.2024

 

ŚNIADANIE:

Kakao (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, pastą z serka śmietankowego i rzodkiewki, posypane kiełkami brokuła (1a,b,3,7). Herbata owocowa

I DANIE:

Zupa węgierska z kolorową papryką, pulpecikami mięsnymi i ziemniakami (1a,3,9). Pomarańcza

II DANIE:

Ryż z sosem serowo – truskawkowym (7). Półmisek warzywny do chrupania: marchew, kalarepa, ogórek zielony. Kompot owocowy

Czwartek

 

 

29.02.2024

ŚNIADANIE:

Kasza kukurydziana na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, serem żółtym królewskim, sałatą mix, ogórkiem kiszonym i zieleniną (1a,c,7). Herbata malinowa. Jabłko

I DANIE:

Zupa pejzanka – fasolka, kapusta biała,  makaronem ryżowym (1a,3,7,9). Serek owocowy (7)

II DANIE:

Potrawka z kurczaka z warzywami – seler, marchew, pietruszka, por (9). Ziemniaki. Napój z galaretki malinowej

Piątek

 

01.03.2024

ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku (1e,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, karkówką pieczoną – wyrób własny, sałatą, pomidorem i zieleniną (1a,b,7). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa pomidorowa z makaronem (1a,3,7,9). Mandarynka

II DANIE:

Jajko sadzone (3). Ziemniaki puree (7). Sur mix sałat i ogórek zielony w sosie jogurtowo – śmietanowym (7). Kompot owocowy

 

 

 GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru

 

Skip to content