Jadłospis i opłaty

Odpłatność za pobyt dziecka w  przedszkolu prosimy przekazywać na następujące numery  kont bankowych:

1. Odpłatność za pobyt dziecka w przedszkolu (za godziny wykraczające poza podstawę programową wychowania przedszkolnego):  36 2030 0045 1110 0000 0193 0630

2. Odpłatność za wyżywienie:   78 2030 0045 1110 0000 0193 065

Od 13 stycznia do 17 stycznia 2025 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

13.01.2025

 

ŚNIADANIE :

Kaszka manna na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem (1a,b,3,7,10). Herbata z cytryną słodzona miodem.

I DANIE:

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (9). Półmisek owocowy: pomarańcza i banan

II DANIE.

Jajko sadzone (3). Ziemniaki z koperkiem. Mizeria ze śmietana i jogurtem naturalnym (7). Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

14.01.2025

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą jajeczno – rybną, rzodkiewką i zieleniną (1a,b,3,4,7,10). Herbata owocowa.  Jabłko

I DANIE:

Zupa brokułowa z ziemniakami (7,9). Koktajl z jogurtu naturalnego i jagód (7)

II DANIE:

Gulasz węgierski z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką (1a). Makaron wieloziarnisty (1a,b,3). Kompot owocowy

Środa

 

 

15.01.2025

 

ŚNIADANIE:

Mleko (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, (1a,b,7). Stół szwedzki: szynka wiejska, szynka drobiowa, ser żółty(7), ser biały kanapkowy (7), jajka (3), sałata, ogórek zielony, papryka, pomidorki koktajlowe, szczypiorek

Herbata owocowa. Pomarańcza

I DANIE:

Zupa ogórkowa z ziemniakami (7,9). Jogurt owocowy (7)

II DANIE:

Risotto z warzywami (cukinia, kukurydza, marchew, kalafior, fasolka szparagowa zielona) i mięsem drobiowym. Kompot owocowy

Czwartek

 

 

16.01.2025

ŚNIADANIE:

Kasza bulgur na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem i dżemem brzoskwiniowym (1a,c,7). Herbata malinowa. Półmisek warzywny do chrupania: marchew i kalarepa

I DANIE:

Rosół z makaronem (1a,3,9). Jabłko

II DANIE:

Nuggetsy drobiowe (1a,3) z ziemniakami. Sur. z kapusty pekińskiej i marchewki w sosie jogurtowym (7). Kompot owocowy

Piątek

 

 

17.01.2025

ŚNIADANIE:

Kawa Inka  na mleku (1a,b,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, pastą z kurczaka gotowanego, ogórkiem zielonym i kiełkami (1a,b,3,7,10). Herbata owocowa. Mandarynka

I DANIE:

Zupa koperkowa z makaronem ryżowym (1a,3,7,9). Tosty z serem żółtym (1a,7)

II DANIE:

Burgery rybne z pieca (1a,3,4). Ziemniaki z koperkiem. Kapusta kiszona z marchewką. Napój z galaretki malinowej

 

GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru

 

Skip to content