Skip to content

Jadłospis i opłaty

Odpłatność za pobyt dziecka w  przedszkolu prosimy przekazywać na następujące numery  kont bankowych:

1. Odpłatność za pobyt dziecka w przedszkolu (za godziny wykraczające poza podstawę programową wychowania przedszkolnego):  36 2030 0045 1110 0000 0193 0630

2. Odpłatność za wyżywienie:   78 2030 0045 1110 0000 0193 0650

Od 07 kwietnia do 11 kwietnia 2025 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

07.04.2025

 

ŚNIADANIE:

Makaron literki na mleku (1a,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem kiszonym, roszponką i szczypiorkiem (1a,b,3,7). Herbata owocowa. Jabłko

I DANIE:

Zupa pomidorowa krem na maśle klarowanym, kulkami mięsnymi i groszkami ptysiowymi (1a,3,7,9).

II DANIE:

Naleśniki (1a,3) z serkiem śmietankowym (7) i musem truskawkowym. Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

08.04.2025

ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku (1e,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem i dżemem malinowym (1a,b,7). Herbata owocowa. Półmisek warzywno – owocowy: papryka, kalarepa, gruszka, jabłko

I DANIE:

Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbaską (9). Bułka razowa z masłem, serem salami i szczypiorkiem (1a,b,7)

II DANIE:

Klopsiki mięsno – warzywne w sosie koperkowym (1a,3,7,9). Ogórek kiszony. Kasza bulgur (1a). Kompot owocowy

Środa

 

 

09.04.2025

 

ŚNIADANIE:

Mleko (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, kiełbasą żywiecką, pomidorem i zieleniną (1a,b,7). Herbata owocowa. Gruszka

I DANIE:

Zupa garbure z ziemniakami (7,9). Biszkopciki (1a,3)

II DANIE:

Zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym, pomidorami, serem żółtym i mozzarellą (1a,3,7). Kompot owocowy

Czwartek

 

 

10.04.2025

ŚNIADANIE:

Kakao na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, pastą rybną, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką i szczypiorkiem (1a,c,3,4,7,10). Herbata malinowa. Jabłko

I DANIE:

Zupa z brukselki z kaszą jaglaną (1a,7,9). Mandarynka

II DANIE:

Roladki z indyka z pieczarkami z pieca (1a,3). Ziemniaki z koperkiem. Sur z selera i marchewki z rodzynkami i pestkami dyni w sosie jogurtowo – majonezowym (3,7,9,10). Kompot owocowy.

Piątek

 

 

11.04.2025

ŚNIADANIE:

Kaszka kukurydziana na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, pieczoną karkówką – wyrób własny, sałatą, ogórkiem zielonym, papryką i zieleniną (1a,b,7). Herbata owocowa. Kiwi

I DANIE:

Zupa ryżowa (7,9). Paluchy sezamowe z ciasta francuskiego z szynką pieczoną (1a,7,11).

II DANIE:

Dorsz w cieście naleśnikowym (1a,3,4,7). Ziemniaki. Sur wielowarzywna: kapusta pekińska, marchew, kukurydza, papryka w sosie jogurtowym (7). Kompot owocowy

 

 

 

GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru