Jadłospis i opłaty

Odpłatność za pobyt dziecka w  przedszkolu prosimy przekazywać na następujące numery  kont bankowych:

1. Odpłatność za pobyt dziecka w przedszkolu (za godziny wykraczające poza podstawę programową wychowania przedszkolnego):  36 2030 0045 1110 0000 0193 0630

2. Odpłatność za wyżywienie:   78 2030 0045 1110 0000 0193 0650

22 kwietnia do 25 kwietnia 2025 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

21.04.2025

 

ŚNIADANIE :

I DANIE:

II DANIE:

 

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

22.04.2025

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, serem żółtym, sałatą, ogórkiem kiszonym i zieleniną (1a,b,7,10). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa wiejska z ziemniakami i kawałkami mięsa (7,9). Sok ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw: jabłko, marchew

II DANIE:

Makaron z twarogiem i brzoskwiniami posypane płatkami migdałowymi (1a,3,7). Kalarepa do chrupania. Kompot owocowy

Środa

 

 

23.04.2025

 

ŚNIADANIE:

Kasza manna na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, pastą jajeczną, pomidorem, zieleniną i pestkami dyni (1a,b,3,7,10). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa sulferino z ziemniakami (7,9). Jabłko zapiekane z serkiem straciatella (7)

II DANIE:

Pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami z pieca. Mizeria (7). Kompot owocowy

Czwartek

 

 

24.04.2025

ŚNIADANIE:

Mleko (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą z serka śmietankowego i tuńczyka, papryką kolorową i koperkiem (1a,b,4,7). Herbata malinowa. Banan

I DANIE:

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami (7,9). Deser mleczny (7).

II DANIE:

Gulasz wieprzowy z szynki (1a). Kasza bulgur (1a). Sur z ogórka kiszonego, marchewki w plastrach i czerwonej cebulki (10). Kompot owocowy

Piątek

 

 

25.04.2025

ŚNIADANIE:

Kaszka kukurydziana na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowy) z masłem, schabem pieczonym rukolą, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,c,7). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa krem z marchewki i pieczonej papryki z grzankami z dodatkiem mleczka kokosowego (1a,7,9). Jabłko.

II DANIE:

Fasolka po bretońsku. Ziemniaki puree (7). Kompot owocowy

 

 

GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru

 

Skip to content