Jadłospis

Od 02 kwietnia do 05 kwietnia 2024 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

01.04.2024

 

ŚNIADANIE :

I DANIE:

II DANIE:

 

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

02.04.2024

ŚNIADANIE:

Ryż jasminowy na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą z tuńczyka i serka śmietankowego, ogórkiem zielonym i koperkiem (1a,b,4,7,10). Herbata owocowa. Jabłko

I DANIE:

Zupa kapuśniak mazurski z ziemniakami na żeberkach z kiełbaską (9). Bruschetta – grzanka z pomidorem i serem mozzarella (1a,7)

II DANIE:

Makaron penne z sosem serowo – warzywnym (1a,3,7). Kompot owocowy

Środa

 

 

03.04.2024

 

ŚNIADANIE:

Kakao (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, pastą jajeczno – warzywną, prażonymi pestkami dyni i zieleniną (1a,b,3,7,9,10). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym (1a,3,7,9). Koktajl truskawkowy z jogurtem naturalnym (7)

II DANIE:

Kopytka (1a,3). Gulasz z szynki (1a). Sur wielowarzywna: marchew, kukurydza, papryka czerwona (10). Napój z galaretki pomarańczowej.

Czwartek

 

 

04.04.2024

ŚNIADANIE:

Płatki orkiszowe na mleku (1c,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, serkiem almette, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem (1a,c,7). Herbata malinowa.

I DANIE:

Zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9). Ciasto marchewkowe – wyrób własny (1a,3,8). Mleko (7)

II DANIE:

Łazanki z kapusty mieszanej i mięsa wieprzowego (1a,3). Kompot owocowy

Piątek

 

 

05.04.2024

ŚNIADANIE:

Zacierka z dodatkiem mąki orkiszowej na mleku (1a,c,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, nutellą – wyrób własny (1a,b,7). Herbata owocowa. Półmisek warzywno – owocowy: jabłko, papryka, biała rzodkiew

I DANIE:

Zupa barszcz biały z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami (1b,3,7,9,12). Gruszka zapiekana z serkiem śmietankowym (7)

II DANIE:

Bliny rybne (1a,3,4). Ziemniaki puree (7) Sur. z kapusty kiszonej i marchewki. Kompot owocowy

 

 

 

GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru
Skip to content