Od 20 marca do 24 marca 2023 r.
KOLOROWY TYDZIEŃ
DATA | POSIŁKI: | Składniki alergenne |
Poniedziałek
20.03.2023
|
ŚNIADANIE :
Kasza jaglana na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, pastą z czerwonej soczewicy, papryką czerwoną i kiełkami (1a,b,4,7). Herbata malinowa. Jabłko czerwone I DANIE: Barszcz czerwony z ziemniakami (7,9). Bułka grahamka z masłem i pomidorem (1a,b,7) II DANIE: Makaron spaghetti (1a) z sosem bolognese (1a). Warzywa duszone na parze. Kompot wiśniowy |
1. Zboża zawierające gluten
a. pszenica b. żyto c. orkisz d. jęczmień e. owies
2.Skorupiaki i prod. pochodne
3. Jaja i prod. pochodne
4. Ryby i prod. pochodne
5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne
6. Soja i prod. pochodne
7. Mleko i prod. pochodne
8. Orzechy
9. Seler i prod. pochodne
10. Gorczyca i prod. pochodne
11. Nasiona sezamu i prod. pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin i prod. Pochodne.
14. Mięczaki i prod pochodne |
Wtorek
21.03.2023 |
ŚNIADANIE:
Zacierka z dodatkiem mąki kukurydzianej na mleku (1a,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem (1a,b,7). Rogal maślany z dżemem brzoskwiniowym (1a,7). Herbata owocowa. Marchew do chrupania I DANIE: Zupa krem dyniowa na maśle klarowanym (7,9) z grzankami (1a). Jogurt morelowy (7) II DANIE: Kotlet mielony (1a,3). Ziemniaki. Marchewka zasmażana (1a). Napój z galaretki pomarańczowej. |
|
Środa
22.03.2023
|
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, serem żółtym, papryką żółtą i szczypiorkiem (1a,b,3,7). Herbata owocowa. Banan I DANIE: Zupa słoneczko z ziemniakami, kalafiorem, kukurydzą (7,9). Deser z galaretki cytrynowej i jogurtu naturalnego (7). II DANIE: Złote kaszotto z fasolką żółtą, cukinią, marchewką i filetem z kurczaka (1a). Napój miodowo – cytrynowy |
|
Czwartek
23.03.2023 |
ŚNIADANIE:
Kaszka kus kus na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, jajkiem, sałatą mix, rzodkiewką i zieleniną (1a,c,3,7). Herbata malinowa. Winogron I DANIE: Zupa koperkowa z makaronem (1a,3,7,9). Koktajl mleczno – jagodowy (7) II DANIE: Pieczeń z karkówki ze śliwką w sosie własnym (1a). Ziemniaki. Sur z czerwonej kapusty i jabłka. Kompot owocowy |
|
Piątek
24.03.2023 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, szynką wiejską, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa. Kiwi I DANIE: Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (7,9). Bułka z masłem, papryką zieloną i pietruszką (1a,7) II DANIE: Dorsz w ziołach z pieca w sosie beszamelowym (1a,3,4). Brokuł duszony z masłem i bułką tartą (1a,7). Ziemniaki z koperkiem. Kompot agrestowy |
OGRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9
ŚNIADANIA | OBIADY | ||
Pieczywo | 25-35g | Zupa | 200-250ml |
Masło | 5g | Kotlety | 60-70g |
Wędlina | 15g | Klops | 65g |
Ser żółty | 15g | Gulasz | 100-120g |
Pomidor | 30g | Mięso w sosie | 100g |
Ogórek | 30g | Ryba | 60g |
Papryka | 20g | Ziemniaki | 100-150g |
Rzodkiewka | 20g | Ryż, kasza, makaron | 80g |
Zupa mleczna | 200ml | Warzywa gotowane | 50g |
Napój | 250ml | Surówki | 50g |
Jajko | ½ szt, | Ciasto | 50-60g |
Pasztet | 30g | Racuchy | 100g |
Pasta jajeczna | 30g | Budyń, kisiel, jogurt | 150ml |
Pasta rybna | 30g | Pałka z kurczaka | 85g-100g |
Twarożek | 30g | Pierogi | 160g |
Jajecznica | 100-120g | Pierogi leniwe | 140g |
Parówka | Ok 100g (1-2 szt.) | Naleśniki | 2 szt. |
Dżem | 15g | Ryż z jabłkiem | 150-250g |
Kopytka | 160g | ||
Mięso duszone bez panierki | 55g | ||
Owoce | 70-100g | ||
Jabłko pieczone z kruszonką | 100g | ||
Placuszek naleśnikowy | Ok 100g (3-4szt.) | ||
Sos | 50 g | ||
Jajko sadzone | 50-60g | ||
Risotto/Kaszotto | 100g | ||
Kluski śląskie | 150g | ||
Placki ziemniaczane | 100-130g | ||
Pyzy ziemniaczane | 125g | ||
Spaghetti | 120-150g | ||
Nuggetsy | Ok 60g |
WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW
- Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
- Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
- Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
- Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
- Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
- Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
- Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
- W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru