Od 02 kwietnia do 05 kwietnia 2024 r.
DATA | POSIŁKI: | Składniki alergenne |
Poniedziałek
01.04.2024
|
ŚNIADANIE :
I DANIE: II DANIE:
|
1. Zboża zawierające gluten
a. pszenica b. żyto c. orkisz d. jęczmień e. owies
2.Skorupiaki i prod. pochodne
3. Jaja i prod. pochodne
4. Ryby i prod. pochodne
5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne
6. Soja i prod. pochodne
7. Mleko i prod. pochodne
8. Orzechy
9. Seler i prod. pochodne
10. Gorczyca i prod. pochodne
11. Nasiona sezamu i prod. pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin i prod. Pochodne.
14. Mięczaki i prod pochodne |
Wtorek
02.04.2024 |
ŚNIADANIE:
Ryż jasminowy na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą z tuńczyka i serka śmietankowego, ogórkiem zielonym i koperkiem (1a,b,4,7,10). Herbata owocowa. Jabłko I DANIE: Zupa kapuśniak mazurski z ziemniakami na żeberkach z kiełbaską (9). Bruschetta – grzanka z pomidorem i serem mozzarella (1a,7) II DANIE: Makaron penne z sosem serowo – warzywnym (1a,3,7). Kompot owocowy |
|
Środa
03.04.2024
|
ŚNIADANIE:
Kakao (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, pastą jajeczno – warzywną, prażonymi pestkami dyni i zieleniną (1a,b,3,7,9,10). Herbata owocowa. I DANIE: Zupa kalafiorowa z makaronem ryżowym (1a,3,7,9). Koktajl truskawkowy z jogurtem naturalnym (7) II DANIE: Kopytka (1a,3). Gulasz z szynki (1a). Sur wielowarzywna: marchew, kukurydza, papryka czerwona (10). Napój z galaretki pomarańczowej. |
|
Czwartek
04.04.2024 |
ŚNIADANIE:
Płatki orkiszowe na mleku (1c,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem, serkiem almette, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem (1a,c,7). Herbata malinowa. I DANIE: Zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9). Ciasto marchewkowe – wyrób własny (1a,3,8). Mleko (7) II DANIE: Łazanki z kapusty mieszanej i mięsa wieprzowego (1a,3). Kompot owocowy |
|
Piątek
05.04.2024 |
ŚNIADANIE:
Zacierka z dodatkiem mąki orkiszowej na mleku (1a,c,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, nutellą – wyrób własny (1a,b,7). Herbata owocowa. Półmisek warzywno – owocowy: jabłko, papryka, biała rzodkiew I DANIE: Zupa barszcz biały z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami (1b,3,7,9,12). Gruszka zapiekana z serkiem śmietankowym (7) II DANIE: Bliny rybne (1a,3,4). Ziemniaki puree (7) Sur. z kapusty kiszonej i marchewki. Kompot owocowy |
GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9
ŚNIADANIA | OBIADY | ||
Pieczywo | 25-35g | Zupa | 200-250ml |
Masło | 5g | Kotlety | 60-70g |
Wędlina | 15g | Klops | 65g |
Ser żółty | 15g | Gulasz | 100-120g |
Pomidor | 30g | Mięso w sosie | 100g |
Ogórek | 30g | Ryba | 60g |
Papryka | 20g | Ziemniaki | 100-150g |
Rzodkiewka | 20g | Ryż, kasza, makaron | 80g |
Zupa mleczna | 200ml | Warzywa gotowane | 50g |
Napój | 250ml | Surówki | 50g |
Jajko | ½ szt, | Ciasto | 50-60g |
Pasztet | 30g | Racuchy | 100g |
Pasta jajeczna | 30g | Budyń, kisiel, jogurt | 150ml |
Pasta rybna | 30g | Pałka z kurczaka | 85g-100g |
Twarożek | 30g | Pierogi | 160g |
Jajecznica | 100-120g | Pierogi leniwe | 140g |
Parówka | Ok 100g (1-2 szt.) | Naleśniki | 2 szt. |
Dżem | 15g | Ryż z jabłkiem | 150-250g |
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę | Kopytka | 160g | |
Mięso duszone bez panierki | 55g | ||
Owoce | 70-100g | ||
Jabłko pieczone z kruszonką | 100g | ||
Placuszek naleśnikowy | Ok 100g (3-4szt.) | ||
Sos | 50 g | ||
Jajko sadzone | 50-60g | ||
Risotto/Kaszotto | 100g | ||
Kluski śląskie | 150g | ||
Placki ziemniaczane | 100-130g | ||
Pyzy ziemniaczane | 125g | ||
Spaghetti | 120-150g | ||
Nuggetsy | Ok 60g |
WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW
- Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
- Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
- Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
- Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
- Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
- Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
- Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
- W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru