Od 02 października do 06 października 2023 r.
DATA | POSIŁKI: | Składniki alergenne |
Poniedziałek
02.10.2023
|
ŚNIADANIE :
Płatki owsiane na mleku (1e,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (graham) z masłem, jajkiem gotowanym, ogórkiem zielonym, sałatą rukolą i szczypiorkiem (1a,b,3,7). Herbata z cytryną słodzona miodem. Jabłko I DANIE: Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami (1a,7,9,12). Bułka z masłem i koperkiem (1a,7) II DANIE. Pizza z kurczakiem, kukurydzą, serem żółtym i mozzarellą (1a,3,7). Kompot owocowy |
1. Zboża zawierające gluten
a. pszenica b. żyto c. orkisz d. jęczmień e. owies
2.Skorupiaki i prod. pochodne
3. Jaja i prod. pochodne
4. Ryby i prod. pochodne
5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne
6. Soja i prod. pochodne
7. Mleko i prod. pochodne
8. Orzechy
9. Seler i prod. pochodne
10. Gorczyca i prod. pochodne
11. Nasiona sezamu i prod. pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin i prod. Pochodne.
14. Mięczaki i prod pochodne |
Wtorek
03.10.2023 |
ŚNIADANIE:
Czekolada na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, serkiem almette, rzodkiewką, pestkami dyni i zieleniną (1a,b,7). Herbata owocowa. Śliwka I DANIE: Zupa ziemniaczana (7,9). Budyń waniliowy (7) z musem malinowym. II DANIE: Gulasz meksykański (filet z indyka, gruszka, ciecierzyca, kukurydza, i fasola czerwona, marchewka). Kasza bulgur (1a). Kompot owocowy |
|
Środa
04.10.2023
|
ŚNIADANIE:
Ryż jaśminowy na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (graham) z masłem, pastą rybną, ogórkiem kiszonym i zieleniną (1a,b,3,4,7,10). Herbata cytrynowa. I DANIE: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami na maśle klarowanym (1a,7,9). Półmisek owocowy: jabłko, banan, kiwi II DANIE: Kopytka (1a,3) z sosem węgierskim (1a). Kompot owocowy |
|
Czwartek
05.10.2023 |
ŚNIADANIE:
Kawa Inka na mleku (1a,b,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (dyniowego) z masłem, serem żółtym królewskim, pomidorem i sałatą roszponką i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa. Arbuz I DANIE: Zupa jarzynowa z ziemniakami (7,9). Jabłko zapiekane z serkiem śmietankowym (7) II DANIE: Kotlet schabowy panierowany w bułce tartej i sezamie (1a,3,11). Kapusta zasmażana (1a). Ziemniaki z koperkiem. Kompot owocowy |
|
Piątek
06.10.2023 |
ŚNIADANIE:
Płatki miodowe na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, szynką wiejską, sałatą lodową, rzodkiewką i zieleniną (1a,b,3,7,10). Gruszka. Herbata z owoców leśnych I DANIE: Zupa słoneczko z kalafiorem, kukurydzą i makaronem (1a,3,7,9). Serek waniliowy (7) II DANIE: Pulpety rybne w sosie warzywno – pomidorowym (1a,3,4,10). Ryż. Ogórek kiszony. Kompot owocowy |
OGRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9
ŚNIADANIA | OBIADY | ||
Pieczywo | 25-35g | Zupa | 200-250ml |
Masło | 5g | Kotlety | 60-70g |
Wędlina | 15g | Klops | 65g |
Ser żółty | 15g | Gulasz | 100-120g |
Pomidor | 30g | Mięso w sosie | 100g |
Ogórek | 30g | Ryba | 60g |
Papryka | 20g | Ziemniaki | 100-150g |
Rzodkiewka | 20g | Ryż, kasza, makaron | 80g |
Zupa mleczna | 200ml | Warzywa gotowane | 50g |
Napój | 250ml | Surówki | 50g |
Jajko | ½ szt, | Ciasto | 50-60g |
Pasztet | 30g | Racuchy | 100g |
Pasta jajeczna | 30g | Budyń, kisiel, jogurt | 150ml |
Pasta rybna | 30g | Pałka z kurczaka | 85g-100g |
Twarożek | 30g | Pierogi | 160g |
Jajecznica | 100-120g | Pierogi leniwe | 140g |
Parówka | Ok 100g (1-2 szt.) | Naleśniki | 2 szt. |
Dżem | 15g | Ryż z jabłkiem | 150-250g |
Kopytka | 160g | ||
Mięso duszone bez panierki | 55g | ||
Owoce | 70-100g | ||
Jabłko pieczone z kruszonką | 100g | ||
Placuszek naleśnikowy | Ok 100g (3-4szt.) | ||
Sos | 50 g | ||
Jajko sadzone | 50-60g | ||
Risotto/Kaszotto | 100g | ||
Kluski śląskie | 150g | ||
Placki ziemniaczane | 100-130g | ||
Pyzy ziemniaczane | 125g | ||
Spaghetti | 120-150g | ||
Nuggetsy | Ok 60g |
WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW
- Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
- Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
- Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
- Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
- Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
- Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
- Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
- W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru