Jadłospis

Od 19 lutego do 23 lutego 2024 r.

DATA POSIŁKI: Składniki alergenne
Poniedziałek

 

 

19.02.2024

 

ŚNIADANIE :

Płatki kukurydziane na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, serem żółtym, sałatą, rzodkiewką i zieleniną (1a,b,7). Herbata z cytryną słodzona miodem.

I DANIE:

Zupa ogórkowa z ryżem i kawałkami mięsa (7,9). Chrupki kukurydziane. Jabłko

II DANIE.

Naleśniki z serkiem śmietankowym (1a,3,7) i musem truskawkowym. Półmisek warzywny do chrupania: marchew i kalarepa. Kompot owocowy

1. Zboża zawierające gluten

a. pszenica

b. żyto

c. orkisz

d. jęczmień

e. owies

 

2.Skorupiaki i prod. pochodne

 

3. Jaja i prod. pochodne

 

4. Ryby i prod. pochodne

 

5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne

 

6. Soja i prod. pochodne

 

7. Mleko i prod. pochodne

 

8. Orzechy

 

9. Seler i prod. pochodne

 

10. Gorczyca i prod. pochodne

 

11. Nasiona sezamu i prod. pochodne

 

12. Dwutlenek siarki i siarczany

 

13. Łubin i prod. Pochodne.

 

14. Mięczaki i prod pochodne

Wtorek

 

 

20.02.2024

ŚNIADANIE:

Czekolada na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, pastą rybną, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,b,3,4,7,10). Herbata owocowa. Mandarynka

I DANIE:

Zupa krupnik z kaszą pęczak i ziemniakami (1d,9). Deser mleczny (7)

II DANIE:

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem gyros i warzywami: marchew, pietruszka, seler, por (9). Napój z galaretki owocowej

Środa

 

 

21.02.2024

 

ŚNIADANIE:

Kasza bulgur na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem, kiełbasą krakowską, sałatą mix, pomidorem i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata owocowa.

I DANIE:

Zupa gulaszowa z ziemniakami i karkówką (9). Pomarańcza

II DANIE:

Pierogi z białym serem i ziemniakami (1a,7) ze śmietaną (7). Kompot owocowy

Czwartek

 

 

22.02.2024

ŚNIADANIE:

Kasza orkiszowe na mleku (1c,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (orkiszowego) z masłem,  pastą z serka śmietankowego, marchewki i chrzanu, posypane prażonymi pestkami dyni (1a,c,7,12). Herbata malinowa.

I DANIE:

Rosół z makaronem (1a,3,9). Sok ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw: jabłko, marchew, pomarańcza

II DANIE:

Kotlet schabowy panierowany z sezamem i bułką tartą (1a,3,7,11). Ziemniaki puree (7). Buraczki z jabłkiem. Kompot owocowy

Piątek

 

 

23.02.2024

ŚNIADANIE:

Kasza jęczmienna na mleku (1d,7,). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, pastą mięsną, rzodkiewką i szczypiorkiem (1a,b,7,10). Herbata owocowa. Banan

I DANIE:

Zupa barszcz biały z ziemniakami (1b,7,9,12). Bułka z serem żółtym salami i koperkiem (1a,7)

II DANIE:

Ryba po grecku (4,9). Ryż paraboliczny. Kompot owocowy

 

OGRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9

ŚNIADANIA OBIADY
Pieczywo 25-35g Zupa 200-250ml
Masło 5g Kotlety 60-70g
Wędlina 15g Klops 65g
Ser żółty 15g Gulasz 100-120g
Pomidor 30g Mięso w sosie 100g
Ogórek 30g Ryba 60g
Papryka 20g Ziemniaki 100-150g
Rzodkiewka 20g Ryż, kasza, makaron 80g
Zupa mleczna 200ml Warzywa gotowane 50g
Napój 250ml Surówki 50g
Jajko ½ szt, Ciasto 50-60g
Pasztet 30g Racuchy 100g
Pasta jajeczna 30g Budyń, kisiel, jogurt 150ml
Pasta rybna 30g Pałka z kurczaka 85g-100g
Twarożek 30g Pierogi 160g
Jajecznica 100-120g Pierogi leniwe 140g
Parówka Ok 100g (1-2 szt.) Naleśniki 2 szt.
Dżem 15g Ryż z jabłkiem 150-250g
Kopytka 160g
Mięso duszone bez panierki 55g
Owoce 70-100g
Jabłko pieczone z kruszonką 100g
Placuszek naleśnikowy Ok 100g (3-4szt.)
Sos 50 g
Jajko sadzone 50-60g
Risotto/Kaszotto 100g
Kluski śląskie 150g
Placki ziemniaczane 100-130g
Pyzy ziemniaczane 125g
Spaghetti 120-150g
Nuggetsy Ok 60g

 

WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

  • Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
  • Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
  • Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
  • Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
  • Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
  • Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
  • Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
  • W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru
Skip to content