Od 24 czerwca do 28 czerwca 2024 r.
DATA | POSIŁKI: | Składniki alergenne |
Poniedziałek
24.06.2024
|
ŚNIADANIE :
Zacierka na mleku (1a,3,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznikowego) z masłem, serkiem almette, pomidorem i szczypiorkiem (1a,b,7). Herbata z cytryną słodzona miodem. I DANIE: Zupa ryżowa z pulpecikami mięsnymi (1a,3,7,9). Półmisek warzywno – owocowy: jabłko, marchew II DANIE: Makaron z warzywami w sosie serowym (1a,3,7,9). Kompot owocowy |
1. Zboża zawierające gluten
a. pszenica b. żyto c. orkisz d. jęczmień e. owies
2.Skorupiaki i prod. pochodne
3. Jaja i prod. pochodne
4. Ryby i prod. pochodne
5. Orzeszki ziemne i prod. pochodne
6. Soja i prod. pochodne
7. Mleko i prod. pochodne
8. Orzechy
9. Seler i prod. pochodne
10. Gorczyca i prod. pochodne
11. Nasiona sezamu i prod. pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany
13. Łubin i prod. Pochodne.
14. Mięczaki i prod pochodne |
Wtorek
25.06.2024 |
ŚNIADANIE:
Płatki ryżowe na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, szynką wiejska, rzodkiewką, sałatą i zieleniną (1a,b,7). Herbata owocowa. Arbuz I DANIE: Zupa garbure z ziemniakami, kapustą i białą fasolką (7,9). Chrupki kukurydziane II DANIE: Gulasz wieprzowy z szynki (1a). Kasza jęczmienna (1d). Ogórek małosolny. Kompot owocowy |
|
Środa
26.06.2024
|
ŚNIADANIE:
Płatki śniadaniowe na mleku (1a,7). Kanapki z pieczywa mieszanego (razowego) z masłem i miodem (1a,b,3,4,7,10). Herbata malinowa. Ogórek zielony do chrupania. Jabłko I DANIE: Zupa brokułowa z kawałami mięsa i makaronem (1a,3,7,9). Biszkopty okrągłe (1a,3) II DANIE: Jajko sadzone (3). Ziemniaki z koperkiem. Sur z pomidorów w sosie śmietanowo – jogurtowym (7). Kompot owocowy |
|
Czwartek
27.06.2024
|
ŚNIADANIE:
Kaszka kukurydziana na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (wieloziarnistego) z masłem, jajkiem, sałatą mix, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem (1a,b,3,7). Herbata owocowa. I DANIE: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną (1a,7,9). Banan II DANIE: Risotto z warzywami i mięsem drobiowym. Kompot owocowy |
|
Piątek
28.06.2024 |
ŚNIADANIE:
Kakao na mleku (7). Kanapki z pieczywa mieszanego (słonecznik) z masłem, pastą z grillowanego morszczuka, papryką i zieleniną (1a,b,3,4,7,10). Herbata owocowa. Arbuz I DANIE: Zupa ogórkowa z ziemniakami (7,9). Jogurt owocowy (7) II DANIE: Przysmak mięsny z warzywami (7). Ziemniaki. Kompot owocowy |
GRAMATURY POTRAW W PRZEDSZKOLU PUBLICZNYM NR 9
ŚNIADANIA | OBIADY | ||
Pieczywo | 25-35g | Zupa | 200-250ml |
Masło | 5g | Kotlety | 60-70g |
Wędlina | 15g | Klops | 65g |
Ser żółty | 15g | Gulasz | 100-120g |
Pomidor | 30g | Mięso w sosie | 100g |
Ogórek | 30g | Ryba | 60g |
Papryka | 20g | Ziemniaki | 100-150g |
Rzodkiewka | 20g | Ryż, kasza, makaron | 80g |
Zupa mleczna | 200ml | Warzywa gotowane | 50g |
Napój | 250ml | Surówki | 50g |
Jajko | ½ szt, | Ciasto | 50-60g |
Pasztet | 30g | Racuchy | 100g |
Pasta jajeczna | 30g | Budyń, kisiel, jogurt | 150ml |
Pasta rybna | 30g | Pałka z kurczaka | 85g-100g |
Twarożek | 30g | Pierogi | 160g |
Jajecznica | 100-120g | Pierogi leniwe | 140g |
Parówka | Ok 100g (1-2 szt.) | Naleśniki | 2 szt. |
Dżem | 15g | Ryż z jabłkiem | 150-250g |
Zielenina (szczypiorek, koperek, zielona pietruszka – świeże) – szczypta na kanapkę | Kopytka | 160g | |
Mięso duszone bez panierki | 55g | ||
Owoce | 70-100g | ||
Jabłko pieczone z kruszonką | 100g | ||
Placuszek naleśnikowy | Ok 100g (3-4szt.) | ||
Sos | 50 g | ||
Jajko sadzone | 50-60g | ||
Risotto/Kaszotto | 100g | ||
Kluski śląskie | 150g | ||
Placki ziemniaczane | 100-130g | ||
Pyzy ziemniaczane | 125g | ||
Spaghetti | 120-150g | ||
Nuggetsy | Ok 60g |
WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW
- Przedszkole oferuje 4 posiłki dziennie (śniadanie, I danie z podwieczorkiem, II danie)
- Jadłospis jest starannie zaplanowany na cały tydzień i umieszczony na tablicy oznaczonej „JADŁOSPIS” w korytarzu. Jest zaplanowany tak aby były dostarczone wszystkie wartości odżywcze, jednocześnie by był smaczny i urozmaicony. Jadłospis dostoswany jest do wytycznych IŻIZ oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26.07.2016
- Posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, która nadzorowana jest przez sanepid.
- Woda niegazowana dostępna jest na życzenie dzieci bez ograniczeń
- Posiłki przygotowywane są w piecu konwekcyjno – parowym (grillowanie, duszenie, smażenie beztłuszczowe, pieczenie). Przygotowanie potraw w piecu powoduje zachowanie wszystkich witamin i minerałów oraz wartości odżywczych .
- Informacje o alergenach i recepturach potraw dostępne są w biurze kierownika gospodarczego.
- Zastrzegamy prawo do zmian w jadłospisie ze względu na dostawy produktów oraz przyczyn niezależnych
- W kompocie przygotowanym dla dzieci w porcji 250ml napoju znajduje się około 9g cukru